Снимка: БГНЕС

От туристическия бранш настояват за удължаване на ДДС от 9% да се запази до края на годината. От днес ДДС за този вид услуга е 20 на сто, допълва БНР.

Временната мярка за 9% ДДС беше приета в подкрепа на бизнеса по време на ковид кризата. От 1-ви юли ставката на ДДС върху туристическите пакети се връща на 20%. Даниела Стоева, зам.-председателн на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти допълва, че решението е било оповестено в края на миналата година, когато всички туристически пакети са били договорени, а голяма част от тях - продадени на предварителните продажби.

"Тези 11% разлика в ДДС-то ще бъдат изцяло за сметка на бизнеса, който ще понесе доста значителни загуби по средата на годината. Допълнително ще създаде и счетоводен хаос при отчитането, особено на сделките, които сега ще се случват преходно между двата месеца - юни и юли".

Удължаването на 9% ставка на ДДС за туристическите пакети до края на годината може да стане и със задна дата, ако се предприемат мерките сега, тъй като има конституиран парламент и избран председател на Народното събрание, каза още Даниела Стоева.

"Тук ние ще видим дали политиците поемат своята отговорност, така, както се представят в предизборните си кампании".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase