Снимка: БГНЕС

Хляб ще има и с това определено не трябва да се спекулира. “Проблемите са комплексни и засягат всички нас”, каза Николай Вълканов, председател на Сдружението "Модерна търговия" и хлебопроизводител.

Вълканов коменитра влизащият от 1-ви юли в сила таван на търговската надценката за трите вида в резултат на промени, направени в последния момент на последния пленарен ден на 49-ото НС.

Пред БНР Вълканов сподели какви са очакванията за цената на хляба и какви проблеми произлизат от промените. "Реагирахме остро за начина, по който беше прието това решение. Нашият апел бе към президента да наложи вето. Този начин е показателен, как за един ден НС може да промени живота на хората и бизнеса", каза Николай Вълканов.

Той обясни, че след разговор с институциите - МФ, Министерство на икономика и писмо до КЗК се очаква да се спазят законовите срокове, а и да внесат анализи и становища в НС. Ако още не се е случило трябва до утре да се случи, защото има техническо време за разглеждане и евентуално за прегласуване в НС.

Ще видим дали ще влезе в сила разпоредбата.

Вторият голям проблем е надценката, защото практически няма методически указания, какъв е обхватът на продукцията – по-състав или по етикет, как ще се контролира и какви санкции ще има.

Според Вълканов, още при спазването на мярката, търговецът вече има проблем, защото влиза в хипотезата, че "той не купува директно от производителя, а от доставчик".  "На търговеца му се налага да изисква документи от самия доставчик, които да гарантира, че той няма да наруши определената надценка от 15%", предупреди Вълканов.

Според него другият проблем е, че таванът на търговската надценка не гарантира, че цената на артикула ще падне.
"Дали ще е по-евтин хлябът не зависи от търговеца.

Фиксирането на надценката само при крайния търговец, по никакъв начин не може да гарантира, че не може да има поскъпване надолу по веригата. Цената не зависи от него. Фиксирането на неговата цена, не гарантира фиксиране на цената, при която земеделският производител би продал пшеницата си, както и производителят на хляб. В момента, в който ограничи търговската надценка, посредникът от предходната стъпка би могъл да я обере като разлика", обясни председателят на Сдружение "Модерна търговия".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase