Снимка: Bulgaria ON AIR

Студенти измислиха модерен интериорен дизайн за Народно читалище "Алеко Константинов 1897". Участниците в този конкурс разполагаха с два месеца да създадат своите проекти. Конкурсът се провежда за втори път.

"Първото издание беше за апартамент, който е собственост на фирмата организатор. Тази година решихме да направим малко по-предизвикателно заданието за студентите. Търсехме предмет на този конкурс и се свързахме с читалището, което е в плачевно състояние, а е една прекрасна сграда. Решихме по този начин с конкурса да популяризираме и намирането на средства за реконструкцията му", каза организаторът на конкурса Диляна Христова в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ конкурсът е благородна кауза за младите хора, защото ги стимулира, а в същото време се създава връзка между бизнеса и образованието. Победител в конкурса е Александър Алексиев.

"Много пипкава работа беше. Читалището все пак е паметник на културата. Трябва доста да се съобразяваш с естеството на архитектурата и помещенията вътре", сподели победителят пред Bulgaria ON AIR.

Според него е спечелил журито с функционалното разпределение и използването на устойчиви материали с нисък въглероден отпечатък.

"Журирането беше изключително трудно, тъй като членовете на журито имат различни критерии. Основните от тях бяха употребата на устойчиви материали и проблемът с трудната конструкция на сградата. Видяхме страхотни проекти. Имаше доста сериозни спорове по отношение на журирането", каза Христова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase