Снимка: БГНЕС
fallback

Светият синод на Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП) в пълен състав с избор с тайно гласоподаване избра трима епархийски митрополити като достойни кандидати да заемат патриаршеския престол.

След проверка на подадените бюлетини се установи, че с гласовете на две трети или на девет от архиереите, членове на Светия синод, са избрани: Врачанският митрополит Григорий, Видинският митрополит Даниил и Ловчанският митрополит Гавриил, съобщи пред журналисти говорителят на Светия синод Старозагорският митрополит Киприан.

Светият синод на Българската православна църква - Българска патриаршия започна тази сутрин в 9:00 ч. своето заседание, за да определи тримата митрополити, от които на 30 юни на Патриаршеския избирателен църковен събор в София ще бъде избран новият български патриарх, който е и Софийски митрополит.

Митрополитите Антоний, Серафим, Киприан и Яков не са участвали в избора, защото не са отговаряли на условията.

Според Устава на БПЦ кандидатите за духовен водач на българите трябва да отговарят на три условия: 1. Да са над 50-годишна възраст; 2. Да са били митрополити поне 5 години; 3. Да спазват църковния ред.

9 митрополити отговаряха на тези условия. Това са: Пловдивският Николай, Ловешкият Гавриил, Видинският Даниил, Русенският Наум, Варненският и великопреславски Йоан, Врачанският Григорий, Плевенският митрополит Игнатий, Великотърновският митрополит Григорий, митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

45

ловешкия КГБ

преди 1 седмица

Гавраил от Ловеч е от КГБ!!!

44

Стига сте ревали

преди 1 седмица

БПЦ ни е спасила по време на турското робство...............и православната религия..............ако не беше църквата, досега скапаните католици и оня тъ@@пак Римския Папа да са ви завладяли, бе!!Или предпочитате тъ@@пите католици??

43

Анонимен

преди 1 седмица

Всичките от северозападнала България.

fallback