Снимка: Pixabay

Марихуаната и синтетичната дрога са на първо място по употреба сред тийнейджърите у нас, каза началникът отдел “Борба с наркотрафика” на Агенция “Митници” Стефан Бакалов по време на кампанията на митниците срещу дрогата “Не сте сами”.

Статистиката показва, че българските тийнейджъри употребяват най-често марихуана, а на второ място са синтетичните наркотици, което е доста притеснително, защото последните предизвикват тежки зависимости, съобщи Бакалов.

Опасностите са много. Освен стотиците нови наркотици тук са и начините на тяхното предлагане, подходът от наркодилърите, както и възможностите на интернет платформите, сред които и ТикТок, които се използват и за зарибяване, посочи Бакалов.

Той поясни, че целта на кампанията на ведомството е децата да бъдат информирани и да им се покаже, че те носят отговорност за изборите, които ще направят.

В момента сме в хипотеза и през социалните мрежи се презентират различни наркотични вещества като безопасни и безвредни, носещи само удоволствие и без да се коментира тяхната вреда, каза директорът на Агенция “Митници” Георги Димов.

Той увери, че институцията му има готовност да изготви план-програма, която да влезе в училищата, за борба с дрогата. Димов обясни, че агенцията не може сама да се справи с проблема.

Зависимостта под каквато и да е форма е пагубна, каза изпълнителният директор на Националната агенция за приходите (НАП) Румен Спецов.

В отговор на въпрос за прането на пари от наркотици Спецов уточни, че когато става дума за това, се обследва цялостният процес, за което се изисква добро сътрудничество с други служби и институции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase