Снимка БГНЕС, архив

ДАНС е започнала проверки срещу членовете на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница, съобщиха самите те. Държавната агенция е сезирана от дружеството "Търговска лига", казаха призовани да дадат показания членове от съвета. Според тях до разпитите се е стигнало, след като разрешението на правителството за частна детска болница беше оттеглено от кабинета.

Телефонните обаждания от страна на Държавна агенция "Национална сигурност" започват преди седмици. Някои от членовете на Обществения съвет дори вече са разпитани, но отказват да споделят публично темата на разговорите. Oбажданията от ДАНС достигат и до Надежда Цекулова и Мария Шаркова.

Юристът Мария Шаркова, член на Обществения съвет за Национална детска болница заяви, че е озадачена защо ДАНС правят тази проверка по този сигнал. „В рамките на кои свои правомощия. Каква може да е връзката на членове на Обществения съвет с националната сигурност”, пита Шаркова.

„Като всеки нормален гражданин се чувствам притеснена ДАНС да проверява работа, която аз смятам, че върша добросъвестно. Нашето тълкувание на нашите задължения като такъв консултативен орган е именно да имаме позиции и да ги изразяваме”, каза журналистът Надежда Цекулова, член на Обществения съвет за НДБ.

В позиция до Нова тв от дружеството, подало жалба, заявяват, че искат от здравния министър да бъде спряна дейността на Обществения съвет. А сред мотивите изтъкват "неправомерно и системно вмешателство в работата на държавните органи".

И също - "принудително" убеждаване на премиера Димитър Главчев да отмени решението за строеж на частна детска болница преди да бъде изградена държавна. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase