Снимка БГНЕС, архив

Отворихме процедура за кандидатстване с бюджет 117,5 млн. лв. Тя е за семейни предприятия, творчески индустрии и занаяти. Срокът за подаване на документи за финансова подкрепа е до 16 септември. Всеки проект може да получи от 15 000 лв. до 150 000 лв. по програмата „Конкурентоспособност“, която се администрира от Министерството на иновациите и растежа.

Това обяви зам.-министърът на иновациите и растежа Красимир Якимов по време на Балкански бизнес форум в Банско.

„Взаимоотношенията от политическа и икономическа гледна точка с Турция и Румъния са на изключително високо ниво. И двете държави са едни от приоритетните външно-търговски партньори за нашата икономика. Наблюдаваме все по-висока активност във взаимодействията между българския и турския бизнес, както и между българския и румънския бизнес“, заяви Якимов.

Той информира, че за 2023 г. Министерството на иновациите и растежа е сертифицирало 4 инвестиционни проекта на турски компании в България за около 180 млн. лв., които ще разкрият 200 нови работни места. „Проектите в процес на сертифициране от Турция в момента са нови 4, като инвестициите са около 258 млн. лв. Очаква се по тях да бъдат разкри около 880 нови работни места“, каза още Якимов.

Пред представителите на малки, средни и големи компании зам.-министърът очерта приоритетните оси, по които МИР подкрепя бизнеса в страната. „Активизираме ресурс под формата на безвъзмездна финансова помощ и различни финансови инструменти“, каза още Якимов.

Балканският бизнес форум, проведен в Банско, през уикенда се организира за поредна година от Българо-турската и Българо-румънската търговско-индустриални камари в партньорство с Посолството на Турция у нас, Турско-българския бизнес съвет при Съвета за външноикономически връзки на Турция, Агенцията за малките и средните предприятия и Българската агенция за инвестиции. Участие в икономическия форум взеха още Н. Пр. Мехмет Саит Уянък, посланик на Турция в България, изпълнителните директори на ИАНМСП и БАИ, представители на местната власт, компании от различни сектори и др. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase