Снимка: ABUJET

Магдалена Гигова стана първият призьор на новоучредената Награда на ABUJET на името на Максим Минчев. Призът беше връчен от генералния секретар на ABUJET и член на Изпълнителното бюро на Световната федерация на пишещите за туризъм (FIJET) Пламен Старев в присъствието на много официални гости, интелектуалци, представители на българската култура и туризъм, писатели, журналисти и приятели на Максим Минчев.

Наградата е учредена за журналист или писател, активно работещ за изпълнение на целите на асоциацията. Отличието има за цел да популяризира честната и правдивата журналистика на международния език на туризма и в представянето на България като целогодишна дестинация с уникална история, културно наследство и природа.

ABUJET е основана през 1956 година от изявени български интелектуалци, сред които Валери Петров, Богомил Райнов, Богомил Нонев, Ивайла Вълкова и др. Тя е сред основателите и най-дългогодишните и активни членове на Световната федерация на журналистите и писателите по туризма (FIJET). Днес в нея членуват над 60 водещи журналисти, писатели и блогъри.

Магдалена Гигова има над 35-годишен журналистически стаж. Била е преподавател по теория и практика на печата в Свободния факултет на СУ „Кл. Охридски” и лектор по програмата „Еразъм+“. Автор и водещ е на предаванията „Покана за пътуване“ и „ Легендите на София“ по БНР. Автор и съавтор е на 13 книги, посветени на туризма и пътешествията ѝ по света.

След удостояването на Магдалена Гигова с Наградата на ABUJET на името на Максим Минчев, започна представяне на книгата „По пътищата на Африка“. Тя съдържа непубликувани досега пътеписи на Минчев, издадена посмъртно от издателство ФАБЕР.

Президент на асоциацията в продължение на над 15 години Максим Минчев (1953-2020), бивш генерален директор на БТА, беше сред дългогодишните членове на ABUJET. Той наследи този пост от изключителния разказвач и пътешественик – писателят Ясен Антов. Заедно със стотиците си репортажи в българските медии, като журналист, писател и пътешественик, посетил над 140 страни, Максим Минчев има 13 издадени книги с пътеписи и впечатления от цял свят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase