Снимка: Bulgaria ON AIR

На прага на летния сезон, липсата на работна ръка по родното Черноморие е проблем на дневен ред. Хотелиери масово се оплакват, че ще останат без кадри, а причината е забавяне на визите на работниците от трети страни. Заместник-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Веселин Налбантов заяви пред Bulgaria ON AIR, държавата неглижира туризма като отрасъл.

"Възмутен съм. Консулски отдели в Делхи казват, че дори нямат компютър. Няма административен капацитет в МВнР. Готови сме да помогнем на Външното министерство с кадри, да изпратим хора от бранша", коментира той в "България сутрин".

Налбантов каза, че работници в България няма и даде пример как през 90-те години над 12-13 хиляди души са обслужвали курортен комплекс “Слънчев бряг”.  “В момента той се е разширил над 200 пъти и трябва да се обслужва от 200 хил. работници, но няма откъде да дойдат”, допълва той.

Налбантов допълни, че друг проблем е, че идват масово тъпоглави, които не се поддават на обучение. “Трябва да има обучени и възпитани хора с лична хигиена. Тази година ще я избутаме някак, но Министерството на туризма трябва да има стратегия. Трябва да има устойчивост и 5-10 години да има един министър. Ако загубим тази ниша с туризма, какво остава в България - нищо! Сега чакаме и учим неграмотни хора", настоя хотелиерът.

Той е категоричен, че не може повече да се работи на парче и туризмът трябва да бъде приоритетен отрасъл.

"Не можем младите хора да ги ползваме тук, защото започва да учат за есента да бъдат студенти. Не може до 15-20 юни да учат. Нашата работа е за интелигентни и млади хора, не е тежка", каза още Налбантов и допълни, че цените са същите като миналогодишните, но туристи няма.

В края на разговора Налбантов каза, че в Слънчев бряг има много термална вода, само трябва да я изкараме. Направим ли това - ще станем най-големият СПА център на Балканите.

"Има живот в туризма, но всички трябва да се мобилизираме", завърши заместник-председателят на БХРА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase