Снимка БГНЕС

Светият синод не може да вземе решение да извади митрополит Николай Пловдивски он списъка с кандидатите за патриарх. Това заяви за БНР Ловчанският митрополит Гавриил. И обясни: "Ние такова решение не можем да вземем, това зависи от него. Той е казвал веднъж, че няма да участва, ако сега, на 20 юни, той каже категорично, че няма да участва, тогава хората могат да не гласуват за него. Но иначе ние не можем да вземем решение да го извадим от списъка".

Митрополит Гавриил подчерта, че в момента 9 души от Светия синод отговарят на изискванията да бъдат избрани за патриарх. "Гласуването е анонимно. Всеки от нас подчертава трима думи от списъка. Брои се и който набере 2/3 от присъстващите, е избран. Така се определят трима, които са получили 2/3 от гласовете. Обявява се, че те са хората, от които Съборът ще избира патриарх", уточни владиката.

Гласува само този, който присъства на заседанието на Синода, каза Ловчанският митрополит по повод неяснотата дали ще присъства Американският митрополит Йосиф на избора на нов патриарх. "Това е решение на Светия синод и засега няма индикация да се промени това решение. Ако може, нека дойде".

"Аз нито искам, нито се отказвам, защото монахът нито иска, нито се отказва", каза митрополит Гавриил и заяви, че ще се яви на избора и ще приеме това, "което Господ даде да стане".

Митрополит Гавриил коментира и решението на Руската православна църква да прекъсне молитвеното си общение с петима йерарси от Българската православна църква. Поводът е църковното служение на българските епископи с представители на "разколнически структури", като се има предвид киевският и на цяла Украйна митрополит Епифаний.

Става въпрос за Пловдивския митрополит Николай, Старозагорския митрополит Киприан, Доростолския митрополит Иаков, Величкия епископ Сионий и Смолянския епископ Висарион, които на 19 май отслужиха Литургия в православния храм "Живоприемни Източник" в Балъклъ, Истанбул, в присъствието на Вселенския патриарх Вартоломей и с участието на представители на Православната църква на Украйна.

"В Светия синод не знаехме, че ще има такова пътуване до Истанбул. Нямаме решение за такова пътуване. Това си е лично пътуване на владиците, които отидоха. От медиите научихме за това. Преди това се носеха слухове, но не се знаеше дали е така. Но не сме имали дебати в Светия синод и решение за това".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase