Снимка: Bulgaria ON AIR

На 1 юни официално откриват плажния сезон у нас. На плаж "Хармани" в Созопол вече са поставени чадърите и шезлонгите, има и туристи. От Асоциацията на концесионерите увериха, че през този сезон няма да има увеличение на цените на плажните принадлежности, а до една година всички плажове у нас трябва да бъдат достъпни за хора с увреждания.

"В срока на концесията ние нямаме право да променяме цените на чадърите и шезлонгите. Те остават същите като предходните сезони. Цените варират в рамките от 6 до 10 лв. по различните плажове", заяви представителят на Асоциацията на концесионерите на морски плажове Кирил Спасов.

Според промените в Закона за Черноморското крайбрежие до една година българските плажове трябва да бъдат достъпни за хора с увреждания. Беше направена демонстрация с така наречените плаващи шезлонги. Проблемът с недостига на спасителите обаче остава, особено за месеците юли и август.

"Трябват не по-малко от 4000-4500, които да покрият нуждите за спасители, освен на плувните басейни и на черноморските ни плажове. Ако ги разбием басейн и море - около 1500-1600 всяка година са нужни да покрият минималните ни нужди по черноморските ни плажове", сподели управителят на спасителна служба Иван Георгиев.

През този летен сезон концесионерите ще работят по старата наредба за водноспасителната дейност. Въпреки всички проблеми, от бранша очакват добър сезон и ръст на туристите между 10 и 15%.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева по Bulgaria ON AIR

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase