Снимка: БГНЕС

Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний заяви, че пловдивският митрополит Николай не е депозирал писмо в Светия синод за отказ от патриаршеската надпревара. Очаква се на 20 юни Синодът да избере, за да бъдат излъчени трима, измежду които ще бъде избран новият патриарх.

Митрополит Антоний нито потвърди, нито отрече дали Николай ще участва в избора за нов глава на православната църква. "На 30 юни ще се проведе и изборът на нов патриарх, неговата интронизация, за да може на 1 юли да бъде извършена първата света литургия от него", обясни митрополитът.

Пред БНТ Антоний коментира и вчерашното пристигане на тленните останки на цар Фердинанд и го определи като “духовна радост”.

"Вчера имах честта да съпроводя тленните останки на цар Фердинанд. За нас е важно да помним българските царе. В кондиката на Светия синод са запазени всички моменти, в които църквата е поддържала контакти с цар Борис Трети. Не бива да затваряме страниците на историята, а да черпим опит”, каза още митрополитът.

Той допълни, че Фердинанд е противоречива фигура в историята ни, но църквата достойно оценява факта, че посвещава сина си Борис в православната вяра. Затова е и отлъчен от католическата църква за известно време.

"Царската власт е богоустановена, а царят е богопомазан. В Стария завет пише, че царете са помазани от пророците. Това е останало и в интронизацията - помазание със свето миро, а короната и скиптърът са атрибути на царската власт и на епископа. И двамата трябва да се грижат за своя народ”.

Паметта се пази чрез отношение към нашите предци, важно е как я предаваме на поколенията. Ние обичаме да отричаме постиженията на всички преди нас, затова годините на прехода текат бавно. Трябва по-малко реваншизъм, а повече любов и разбиране", каза владиката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase