Снимка: Coburg.de

Българският цар Фердинанд I се завръща в родината си след 76 години. След смъртта му в изгнание в Кобург през 1948 г. сега е изпълнено желанието му да бъде погребан в българска земя. С тържествена служба в Кобург бившият цар е почетен, преди тленните му останки да бъдат пренесени в София.

В понеделник Кобург се сбогува с Фердинанд с църковна служба в църквата „Свети Августин“, на която присъства и посланикът на Република България в Берлин Григор Порожанов.

"Радвам се, че днес, толкова много години след смъртта му, се изпълнява неговото голямо желание и тленните му останки намират своя път към България. Днес ние още веднъж благодарим за всичко, което цар Фердинанд I направи за Кобург, пожелаваме му благополучно последно пътуване до родината му и постоянно място за почивка в неговата втора родина България, в любимия му дворец „Врана“ в София", каза кметът Доминик Зауертайг от Социалдемократическата партия на Германия.

Цар Фердинанд не само живее в Кобург в продължение на 30 години, но се чувства и свързан с града и прави много за него. Така например той спасява придворната детска градина, спонсорира богато Природонаучния музей, подкрепя изграждането на новото Търговско училище и от средата на 20-те години на ХХ век прави ежегодни дарения за бедните в града.

През 1942 г. той е обявен за почетен гражданин на Кобург. Въпреки че тази чест идва от националсоциалистическата партия, цар Фердинанд се противопоставя на нацистите. Като заклет католик и редовен посетител на църквата „Свети Августин“ той поддържа близки отношения с членовете на еврейската общност в Кобург. Дълго време се съпротивлява да бъде обявен за почетен гражданин и не приема званието лично. Удостоверението за назначаването му е доставено в дома му.

Посланик Григор Порожанов благодари на жителите на Кобург за това, че са съхранили ковчега в продължение на 76 години.

Каква е програмата в България?

Самолетът с тленните останки ще кацне у нас на 29 май в 14 часа и ще има тържествено сваляне на ковчега пред правителствения VIP на Летище София.

Церемонията в парка „Врана“ ще бъде отворена за граждани, като те ще могат да влизат от източния вход на парка – откъм стопанството.

Катафалката ще пристигне в 15.00 часа и ще започне траурното шествие от Главния вход на парка "Врана". На десния завой процесията ще спре и гвардейци ще поемат ковчега на рамо и през шпалир ще достигнат до двореца „Врана“.

В 15:30 часа процесията ще стигне до двореца, където ще бъдат цар Симеон II, царица Маргарита, членове и близки на семейството, както и официални лица. Ще има кратка закрита церемония, след което ще бъде освободен и достъпа на гражданите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase