Снимка: Tumisu от Pixabay

Зачестяват случаите на децата, пушещи плодови цигари с аерозоли или така наречените “вeйпове”. Тревожната статистика показва, че децата между 6-9 години поне веднъж са пробвали.

“Това са деца в първи и втори клас! Те взимат пример от родителите си”, коментира за в-к “Труд” д-р Пламена Стоименова от Катедра Патофизиология на Медицинския университет в Пловдив. Заедно със свои колеги и Фондация “Грижа за здравето” прави анкетно проучване сред 700 респонденти.

Д-р Стоименова се шокира, когато посещавайки малките паралелки - 1-ви и 2-ри клас, поне “три деца искрено признаваха, че пушат или са пробвали вeйп”. 77% от тях живеят в семейства, в които поне един от възрастните пуши. Децата обясняват, че нямат проблем с купуването на електронните цигари, защото много от тях казват, че “ги купуват за мама”.

Новите електронни цигари са лъскави и имат приятен аромат - все предпоставки, с които да завъртят главите на децата. Желанието да бъдеш интересен в очите на другите, провокира децата да употребяват вредните цигари и вейпингът вече е хит пред нагряващите тютюна устройства или обикновените цигари, коментира д-р Стоименова.

Според доктора, сформираните в тази крехка възраст навици са изключително трудни за преодоляване в бъдеще. А красивият вид на тези продукти примамва най-вече децата: “Като погледнете опаковките и дизайна на тези изделия, колко са примамливи и красиви. Те са създадени да впечатлят именно децата и подрастващите. Освен това примамливите им вкусове и аромати - те съблазнавят конкретно младите.”


В анкетата впечатлява отговорът на въпроса “Кога за първи път опитахте обикновени или електронни цигари, марихуана или нергиле - 10% са направили това от 6 до 12 години. А 1/4 от запитаните не знаят дали това, което пушат съдържа никотин. Д-р Стоименова е на мнение, че с новата си визия вeйповете са опасни за здравето на малките деца, а тютюневият бизнес води война срещу нас, подкопавайки здравето на децата ни.

Тя сравнява ситуацията с навлизането на тютюнопушенето през 19 век през реклама и налагане на модна тенденция, без понятие за дългосрочните ефекти, които към момента липсват и за вейповете. Модата с дъфченето на снус се измести от употребата на електронни цигари, най-често с разнообразни плодови вкусове.

Диян Стаматов, директор на столичното 119-то училища, също е притеснен, че бройката “малки пушачи” е стряскаща. Достъпът идва за голямо съжаление от лесната осигуреност на устройството от страна на родителите. Не рядко те го оставят вкъщи без надзор и детето го взима и използва. Но в такава ситуация ученикът е невинен, а настойникът му носи отговорността. Един възрастен трябва да проведе сериозен разговор вкъщи, че те са само за негова упротреба, казва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase