Снимка: БГНЕС

Пада възрастта за заболяване от рак. Все по-млади хора срещаме с необичайни за младата възраст типове раково заболяване, заяви пред БНР онкологът Марчела Колева.

"Хората не трябва да се страхуват да отидат на лекар – той не е неприятел, не е човекът, който съобщава лошата новина, а той е човекът, който може да ви покаже къде здравето ви е кривнало от пътя и да ви покаже правилната посока", посочи тя.

И даде пример с малък град, където за онколога почти няма пациенти. Не защото няма необходимост, а защото хората се срамуват да признаят, че имат раково заболяване, коментира специалистът. Нейното обяснение на това е, че ракът се приема като стигма, път без изход. Онкологът напомни, че най-важното при рака е да се хване навреме.

"Раковото заболяване е като всички останали заболявания. Раковите заболявания, които са хванати в ранен стадий, могат да бъдат излекувани - пациентите забравят, че някога са имали такова заболяване. Тези, които са в по-напреднали стадии, имаме достатъчно възможности първо да отстраним, доколкото е възможно, туморната маса от организма на човека и след това да го държим под контрол и то не с тежката химиотерапия, а имаме изключително нови лекарствени възможности. Това си е едно хронично заболяване – това е нашата цел".

"В града ние сме забързани заради ежедневието си и пропускаме времето да обърнем внимание на себе си. В по-малките градове, в селата от една страна, че няма толкова лесен достъп до специалисти, от друга страна е този първичен страх "Ами като отида и ми кажат, че ми има нещо", добави Марчела Колева в предаването "Преди всички".

По думите ѝ профилактичният преглед се прави именно за това - да си спокоен. "Не всяка болка, не всяка топка, която опипваме в тялото си, е рак", подчерта тя.

Колева напомни, че два пъти в годината всеки здравноосигурен има право на профилактични прегледи и изследвания. Според нея може би трябва да се глобява, когато те не се използват.

Лекарите в България по никакъв начин не отстъпват на тези в чужбина, категоричен бе онкологът. По думите ѝ възможностите за диагностика, лечение или лекарства е на нивото, което е в цяла Европа. На Балканите може би сме с най-широк достъп до съвременни нови лекарства за лечение на рак, отбеляза още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase