Снимка БГНЕС

Съвместно с Министерството на електронното управление и Централната избирателна комисия ще успеем да се справим и няма да допуснем намеса във вота на 9 юни. Това каза служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов във втория ден на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО. Форумът започна вчера и ще продължи и утре, съобщи БТА.

На ниво МВР, Министерство на електронното управление и множество други институции и агенции, които са ангажирани, работим активно да не допуснем каквото и да е влияние на изборите на 9 юни, обясни Стоянов. Министърът отбеляза, че в последните няколко години имахме няколко избори и "натрупахме необходимия опит". По думите му ситуацията е спокойна и за европейските, и за националните избори.

Няма промяна в средата за сигурност след присъединяването на България в Шенген по вода и въздух. Това увери вътрешният министър. „Дори в контекста на настоящите военни конфликти и новите заплахи като дезинформация и киберпрестъпност, общественото възприятие за сигурността не е фокусирано върху общата заплаха, а всяко събитие, дори инцидентно по своя характер, може да предизвика риск за сигурността", каза Стоянов. Той даде за пример често разпространяваните "изцяло неоснователни твърдения за засилен миграционен натиск" и "превръщане на страната ни в гето" на нелегални мигранти.

Министърът акцентира върху непредвидимото измерение на разпространението на дезинформация, което формира различна от истинския факт обществена нагласа. "Свидетели сме и на фалшиви новини, създадени с изкуствен интелект и т.нар „дийп фейк".

Вътрешният министър подчерта, че динамиката на картината на сигурността изисква постоянна гъвкавост и активно противодействие на трансграничната престъпност, съпътстваща нелегалната миграция – особено по линия на каналджийството.

По думите му адекватният отговор срещу „жизнеността" на фалшивите новини изисква много усилия и открито сътрудничество между институции, медийни партньори и общественост, проактивни хоризонтални обучения, изграждане на капацитет за критическо мислене и проверка на факти, подкрепа за отговорната журналистика и обективното отразяване на събитията, изграждането на устойчив и надежден механизъм за превенция и противодействие на дезинформацията - инвестиция в дългосрочен план, насочена към възстановяване на общественото доверие.

Какво още каза МВР шефът вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase