Снимка: БГНЕС
fallback

Трета българка и общо 16-и наш сънародник стъпи на най-високия връх на планетата - Еверест (8848 м).

Мариета Георгиева е изкачила Покрива на света в състава на комерсиална експедиция, организирана от фирмата Elite Exped, ръководена от легендата и притежател на няколко световни рекорда в алпинизма, включително този за най-бързо изкачване на всички 14 осемхилядника на планетата - за 6 месеца и 6 дни - Нирмал Пурджа (40 г.). Съдружници са му двама също големи алпинисти - Мингма Дейвид Шерпа и Мингма Тензи Шерпа, пише "Сега".

От Elite Exped потвърдиха, че Георгиева е стъпила на Еверест със съобщение във "Фейсбук", където българката присъства под №6 в списъка с всички клиенти на фирмата за високопланински туризъм, изкачили върха вчера, а те са общо 13 души от различни държави, плюс 16 водачи - повечето от които шерпи. Изкачването е станало по най-масовия маршрут - по Южното седло на върха

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Напиши коментар.

преди 1 месец

Нека ценим труда на истинските алпинисти и тези които искат "да си навият на масрафа" няма нужда от такива хвалебствия. Атанас Скатов заплати с живота си за това. Много е тънък момента от това " да си повярваш" и после става непоправимото.

30

Анонимен

преди 1 месец

почти всеки който има пари да си плати вече може да си направи екскурзия да въпросният връх.има не толкова високи но трудни за изкачване върхове които не са за туристи.

29

Постижения

преди 1 месец

В Бг за самотна майка с бебе, минимално майчинство или детски 50лв всеки ден е все едно е изкачила Еверест

fallback