Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
fallback

По време на пандемията работата от вкъщи даде възможност на работниците да живеят и в по-малките градове. С тенденцията за връщане към офиса ИТ специалистите все още имат условия да живеят в малкия град. Развитието на дигиталната индустрия във Враца не се различава от средното за страната. Изкуственият интелект помага на всякакви роли и нива в ИТ сектора, като технологията не застрашава специалистите, а по-скоро при добра работа с нея биха били намерени много ползи, това коментира Тихомир Кръстев, вицепрезидент по технологиите във Vola Software и част от екипа на "Враца софтуер общество", в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Както софтуерният сектор, така и „Враца софтуер общество“ се влияят от световните тенденции, каза Кръстев. В последните години се наблюдава свиване на пазара. Това бе породено отчасти, заради това, че технологичните гиганти започнаха да съкращават много кадри. Тази тенденция се отразява и в България със закъснение, като в момента се търсят по-опитни кадри и става все по-трудно на неопитните и тепърва влизащите в пазара на труда ИТ специалисти да се реализират.

Гостът каза, че за навлизащите на пазара, е добре да започнат със стажове и собствени проекти, които да използват като портфолио. Гостът не смята, че ИТ секторът ще бъде драстично засегнат от сегашните тенденции. Компаниите в България, които най-често предлагат кадри на други компании, е възможно да се преориентират и фокусират върху продукти.

В момента изкуственият интелект помага на всякакви роли и нива в ИТ сектора. Технологията не застрашава специалистите, а по-скоро при добра работа с нея биха били намерени много ползи.

Дигитализацията в сектора е на стартов етап и все още не би заела работните места на специалистите. Развитието на дигиталната индустрия във Враца не се различава от средното за страната. По време на пандемията работата от вкъщи даде възможност на работниците да живеят и в по-малките градове. С тенденцията за връщане към офиса хората все още имат условия да живеят в малкия град, като гостът обясни, че има възможности, а за хора с деца достъпът до детски градини е по-лесен извън големия град.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

88

ТЕ СА

преди 1 месец

АЙ-ТИ,КОЛКОТО АЗ СЪМ ТРАМВАЙ

87

Анонимен

преди 1 месец

До 84. Говори за стажуване за без пари или до си напише някой и друг "проект" в гитхъб. След 3-4години стаж никой не пита дали си самоук или не. Така или иначе в университета от години стигат до онлайн курс 30-40 часа като ниво, а и след 3 години фирмите ще са измислили да ползват нещо, което не се е предавало и няма как да не си учил сам. Просто хората смятат, че hello world ги прави специалисти. В момента гладът за кадри падна, гледа се да се пестят пари и да се плаща за вършене на работа.

86

Нормално е ....

преди 1 месец

За добро или лошо.в крайна сметка е нормално. Нормално е да отмине времето където всеки който изкара един 6 месечен курс иска да взима заплата 4-5к и не само искаше а и му я даваха. Имам редица познати които 7-8 години работят в друга сфера и викаха - брат записвам едно курсче и ставам програмист. Беснеех , защото съм от едно друго поколение което почваше с алгоритми на хартия, минаваше през дос и Делфи, не защото нямаше по лесен начин, а защото искаха да ни изградят начин на мислене.

fallback