С наближаването на Великден БАБХ проверява обекти в цялата страна. Основен акцент пада върху агнешкото месо, яйцата, боите за яйца и козунаците, които са неизменна част от трапезата за празника.

"В търговските обекти се проверява сграден фонд, технологично оборудване, режимът на съхранение на храните, съпровождащата документация, начини на съхранение, етикети", посочи Бистра Иванова от БАБХ в ефира на "България сутрин".

От началото на април досега са извършени над 2 хиляди проверки по сигнали и жалби от цялата страна. Установени са нарушения, свързани със сградния фонд, технологичното оборудване, храни с неясен произход. Иванова допълни, че с съставени 6 акта, издадени са над предписания за издадени за отстраняване на нередности.

Тя призова клиентите да четат етикета, когато пазаруват и да го правят от регламентирани места.

"Агнешкото трябва да е с печат, той носи гаранция, че месото по време на добива е имало преглед от официален ветеринарен лекар, това гарантира безопасността. Ако месото е било замразено и след това се предлага охладено, трябва да е обозначено, както и страната на произход", подчерта експертът от БАБХ.

Иванова посъветвапотребителите да не купуват храни през интернет от търговци, които не са регистрирани. Тя даде пример с предлагае на козунак в в онлайн платформи. Експертът предупреди, че подобни храни крият рискове.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase