Снимка: Joshua Woroniecki от Pixabay

След като 2 май беше обявен за неучебен ден, почивните дни стават шест - от 1-ви до 6-ти май. Тази година около един милион българи се очаква да предприемат пътуване. В тази статистика освен туристическите пътувания, влизат и такива с посещение при близки и роднини.

От Асоциацията на туроператорите и туристическите агенти споделят, че хората вече са си набелязали определена дестинация и времето, в което ще пътуват.

"Очакваме близо 1 милион пътешествия по време на празниците, като брой пътувания в периода от 1 до 7 май. Като някъде около 150 хиляди от тях ще бъдат в чужбина, а другите ще бъдат в България – хотели, къщи за гости и посещение на близки и роднини и приятели", обобщи Константин Занков от Институт за анализи и оценки в туризма.

В СПА курортите се наблюдават предимно резервации за 3-4 нощувки. Цените варират според категороята, мястото на настаняване, както и пакет услуги.

"Започвайки от къщи за гости и семейни хотели, където човек може да резервира за около 120 лв. със закуска, да кажем пакет от 3 нощувки със закуски – най-ниска цена. Вече достигайки до пакети около 1000-1100 лв. за олинклузив с богата музикална програма", уточнява Константин Занков.

По отношение на пътуванията зад граница - Гърция и тази година си остава предпочитана дестинация, защото е близо и може да се пътува с кола. В последните години се забелява интерес и към останалите балкански страни.

Туроператорите отчитат, че почиващите предпочитат също и далечни и екзотични дестинации като Тунис и Мароко.

Ранните записвания за летните почивки също са започнали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase