Снимка: БГНЕС

Симеон Караколев от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация алармира, че вместо сирена и кашкавали, българите ядат имитиращи продукти. За последните 3 години вносът на украинско сухо и кондензирано мляко е нараснал многократно. От тези суровини се правят продукти, които изглеждат като сирене, но нямат нищо общо с него. Имитиращият продукт е боклук.

Симеон Караколев остро критикува липсата на контрол и политика за санкциониране на нелоялни търговски практики – например продажбата на нискокачествено сирене с палмова мазнина и сухо мляко. "Това е един имитиращ продукт, който хората си купуват вместо сирене". В Гърция, Румъния и Франция подобни практики липсват, защото там има държавници, които излизат и казват – това не е хубаво, не е полезно", отбеляза Караколев.

Караколев сподел, че процесът би бил предотвратим, ако има адекватна политическа и държавническа воля. “Всичко това е корпоративен интерес. Въпросът е къде е националният интерес. Защо им е на производителите да купуват мляко от фермерите? Ей ги къде са камионите от Полша, от Унгария, от Украйна пълни със сухо мляко! Хората си правят бизнес", гневно допълни Караколев.

Симеон Караколев не пропусна да отчете и нарастващата неграмотност на потребителя, който все по-рядко чете етикета. Според експерта липсва и ограмотяваща кампания за потребителите от страна на здравни експерти, които да разясняват вредите от приема на имитиращи продукти.

"Трябва да се променят тези възпиращи, дисциплиниращи нормативни бази и това нещо няма да се случи. Тогава този нека си прави имитиращия продукт, ако ще и със 100% съдържание на вода, да си джурка тези имитиращи космически храни, със сухи млека, с палмови мазнини. Въпросът е с големи букви да пише – това няма нищо общо със сиренето, нищо общо с кашкавала", заяви Караколев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase