Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

"Човек е ненаситен и потребява стоки, дори и да не му трябват. Това може да е признак за лошо емоционално състояние, тъй като новите покупки помагат за отделянето на различни вещества в мозъка, които стимулират и създават временно вълнение при хората. Онлайн търговците прилагат различни психологически трикове, които ни карат да потребяваме повече продукти. За превенция на безразсъдни харчове трябва да се създадат правилните навици" коментира Краси Гешева, психолог, организационен консултант и лайф коуч, в новата рубрика "Бизнес психология", част от предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"В електронната търговия има много методи за привличане на клиенти и стимулирането на покупка на продукти. Хората често вземат решения на подсъзнателно ниво дали да купят даден продукт. Сайтовете използват метода на социалното доказателство, при който платформите ни показват, че голям брой хора разглеждат даден артикул, което създава неотложност у хората, искащи да закупят продукт на изгодна цена", каза Гешева.

Друг такъв метод е и кръстосаната продажба, при който след добавяне на даден артикул в количката, сайтовете ни предлагат допълнителен продукт, който си подхожда с предишния. Този тип практики могат да се използват и по некоректен начин, но при коректна употреба могат да донесат много ползи за продавачите.

Гостът обясни, че човек е ненаситен и потребява стоки, дори и да не му трябват. Това може да е признак за лошо емоционално състояние, тъй като новите покупки помагат за отделянето на различни вещества в мозъка, които стимулират и създават временно вълнение при хората. За превенция на безразсъдни харчове трябва да се създадат правилните навици.

"Финансовата грамотност е много важна. Има различни методи човек да е информиран и да знае от какво има нужда и дали някой не се опитва да му пробута нещо, от което няма нужда. Черният петък работи по този начин – имаме групово пазаруване и много стоки се предлагат на много хора, но с лимитирана наличност и по-ниска цена.“

Празниците също създават у хората склонност за по-големи харчове, като често се закупуват почивки, които са по-скъпи в празничния период. Тези екскурзии могат да се направят в друго време от годината, но гостът обясни, че това не би било възприето като специално от хората.

"Рекламните трикове през годините се развиват много стремглаво и понякога агресивно с купони за отстъпка и клубни членства. Това също е част от психологическите трикове. Ние като хора имаме нужда да бъдем част от общност и когато търговецът ни го даде се чувстваме част от това семейство и сме по-склонни да харчим парите си точно в тези магазини.“

Себеконтролът е важен при пазаруването, гостът разкри, че полезна практика в тази насока е след избор на голям брой артикули да се изчака 3 дни, след което ако все още си спомняме продуктите да ги закупим. Друг мотиватор за хората би било грижата за околната среда.

"Ако се говори по-често за опазването на околната среда, опасностите, които се крият зад това ние постоянно да генерираме боклук, който не може да се рециклира и какво би донесло това на идните поколения. Смятам че бихме се повлияли от тази идея.“

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase