Снимка: БГНЕС

От гледна точка на пазара няма никакво основание българинът да се притеснява за цените на хранителните продукти в навечерието на един от най-светлите християнски празници – Великден. Това каза пред Радио "Фокус“ председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов.

"Наблюдава се доста устойчива стабилизация. В момента дори имаме една очертаваща се тенденция – повече от четири седмици в посока надолу. Ако потребителите погледнат през пазара на дребно, имаме равносилни равнища на тези от миналата година, дори и малко по-ниски. Ако направим добре избора си за потребителска кошница, Великден ще ни струва малко по-евтино, отколкото през 2023 година – 2,3% в сравнение със същия период на миналата година“, изчисли той и бе категоричен: "Няма никакви условия за пазарна паника“.

На въпрос за какво би стигнала великденска добавка от 75 лв., която депутатите гласуваха за най-бедните пенсионери, Иванов обясни: "Ще бъде в помощ на хората с много ниски доходи. С тези пари спокойно ще могат да посрещнат празника. Естествено, това, че пазарът е стабилен и конкурентният сблъсък е много мощен, там където доходите са много ниски, думата "скъпо“ винаги седи в центъра на вниманието. Съжалявам, че е така, но пазарът предполага да има различни слоеве“.

Според него това, че двата празника /бел.ред. – Великден и Гергьовден/ са непосредствено един след друг, ще спести пари на българина.

Председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата призова потребителите да се информират добре, да не закупуват на всяка цена и да избират по-дълго продуктите в потребителската си кошница.

"Най-важно е да подбират добре обекта, от който купуват, да му се доверяват и да направят своята информирана преценка. Да видят разликата, цените на едро, да сравнят няколко обекта. Най-вече да не купуват от обекти, които не са санитарно пригодни, защото рискуват собственото си здраве, а и по този начин подпомагат недобри практики. Призивът ми е всеки българин да закупи български продукти за трапезата си на Великден. Това е и най-бързият да инвестираме в собствената си икономика и да подпомогне производителите“, завърши Владимир Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase