Кадър: БНТ

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за служебен министър на външните работи. Даниел Митов беше моят кандидат, не беше издаден указ. Това всъщност не е кастинг за министри на външните работи и аз не мога да ги вадя от ръкава си. Това каза в специално интервю за предаването "Панорама" служебният министър-председател Димитър Главчев.

"Даниел Митов беше моята кандидатура, той реши да се съобрази с президента както съм запознат с неговите мотиви, изтъкна всъщност и защо се оттегля. Той е написал какви са причините, но аз няма откъде да търся нов кандидат и нямам такова намерение да предлагам друг", поясни Главчев.

На въпрос, че Стефан Димитров остава външен министър, кой би трябвало да носи отговорност за българската външна политика, премиерът отговори така:

"За българската външна политика би трябвало, ако беше издаден указ, щях да нося аз. В момента, който не е издал указ, той би трябвало да носи отговорност за външната политика."

Служебният премиер смята, че е било недопустимо да не може да се свърже със Стефан Димитров, когато Иран е нападнал Израел и е имало извънредна ситуация. Димитър Главчев каза, че е предприел действия още същия ден и е предложил на свой кандидат да поеме поста външен министър, но не пожела да спомене неговото име.

Изключително трудно е да се намерят качествени хора, които не са политически обвързани за постовете на министри, каза още служебният премиер. Даже вчера в разговора си с Марк Рюте, като му обясних как се иска да бъдат непартийни кандидатури, той възкликна "откъде да намериш непартийни кандидатури", каза още Главчев. До голяма степен съм се справил с намирането на непартийни кандидатури, категоричен бе премиерът.

Не мисля, че ситуацията с Димитров е криза в кабинета, очевидно той се ползва с доверието на президента Радев, след като това е така, нека да видим какво ще се случи. Над 95% от назначенията на заместник-министрите са по предложения на служебните министри, които - както уточнихме, не са на ГЕРБ. Бих приел някаква много далечна връзка с ГЕРБ на ген. Запрянов, но как да търсим връзка с партията, като военните са деполитизирани по принцип в България.

Няма как на всички министри да проверя биографиите, и тези, които са ми давани за назначения, не знам някой да има връзка с ГЕРБ, обясни Главчев.

Относно министъра на земеделието Кирил Вътев и искането му за смяна, Главчев обясни, че казусът с него е съвсем различен - "още при първия ни разговор Вътев каза, че има колебания дали да поеме служебния пост, тъй като има сериозни забележки за работата на някои от заместник-министрите. Които на всичкото отгоре той сам каза, че той си ги е довел. Удовлетворих желанието му да освободя един от неговите зам.-министри, но въпреки това той остана с известни задръжки по отношение на работата си, и по-скоро в случая с Вътев той предпочете да напусне. Но и мен не ме удовлетворяваше темпа на неговата работа - за една седмица при положение че той е останал министър и би трябвало с летящ старт да си продължи работата. Неговото е желанието да напусне, но имаше и взаимност", каза Главчев.

Вътрешният министър ще организира честни избори. Провел съм с него доста задълбочен разговор, аз също чух какво каза втората политическа сила, имах своите колебания, но след разговор с него те изчезнаха. Натежа и това, което се случи с професионалния ръководител на МВР - главния секретар - за мен щеше да е изключителен риск, ако след професионалното ръководство аз сменя и политическото, а точно след това се състоя среща със синдикатите в МВР, които ми заявиха, че ако сменя Калин Стоянов, ще са изключително демотивирани да работят на терен за изборите, обясни премиерът.

Бюджетното салдо е на плюс с 400 милиона, а фискалният резерв е 11.9 милиарда - това е към дата 31 март. Имаше притеснения в последните дни на предишното правителство, когато в последните му 2-3 се направиха огромни харчове за около 2-3 милиарда лева, в резултат на което и НС реши да спре тези харчове.

На въпрос дали е искал да стане премиер, Главчев попита: "Изглеждам ли ви щастлив от този пост? По време на разговорите с Радев преди да ми връчи мандата, аз му казах дословно: "Ако няма кой друг, ще поема поста. Не съм щастлив, но няма значение, аз съм политик и съм положил клетва да се ръководя от Конституцията и от интересите на народа".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase