Снимка БГНЕС, архив

България няма да може да влезе в еврозоната в началото на 2025 г., каквито бяха намеренията. На този етап по-вероятният сценарий е това да стане възможно по-късно през следващата година, казва в интервю за БТА управителят на БНБ Димитър Радев.

Управителят на БНБ заяви още, че "бюджетът трябва да е антицикличен или казано по друг начин - антиинфлационен, какъвто в момента той не е. Глобалният, а и нашият собствен опит показва, че най-добре това може да бъде постигнато чрез мерки за ефективно управление и контрол върху разходите".

В режим на валутен борд централната банка има по-ограничени възможности за контрол на инфлацията поради липса на някои от класическите инструменти за това. На този фон ролята на фискалната политика за въздействие върху цените е още по-голяма, коментира той.

Радев коментира и все още растящия сектор на ипотечното кредитиране, като посочи, че "ние внимателно следим и анализираме ситуацията на кредитния пазар и това, което виждаме, ни държи нащрек, но на този етап не ни тревожи особено". По отношение на евентуална промяна в данъчния модел, за каквато напоследък се чуват гласове, управителят на БНБ коментира: "Ако под промяна на данъчния модел имате предвид увеличение на данъците, независимо под каква форма, това при конкретните условия в страната по-скоро ще подкопае данъчната основа и ще увеличи сивия сектор".

На въпрос на какъв етап е достигнала техническата подготовка за приемането на еврото Радев посочи: "БНБ и банковият сектор са на много напреднал етап от подготовката. Ние инвестираме сериозно в този процес и постигаме конкретни резултати и като институционална рамка, и като капацитет, и като логистика. Разбира се, има още какво да бъде направено".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase