Проверките за качеството и цената на козунаците се увеличават с наближаването на празниците. Спекулациите за това колко трябва да струва един козунак - също. От Сдружението за достъпна и качествена храна алармират, че на пазара се предлагат козунаци без етикет и срок на годност.

"Ако козунакът от магазинната мрежа е без етикет, е притеснително, тъй като там говорим за масова продажба. Когато купувате от квартална пекарна, надали някой на щанда отпред лепи етикети и слага дата на производство. Най-вероятно козунакът е произведен в същия ден или поне изпечен, тъй като козунакът е едно дълго производство и само този, който не е правил козунак, не знае, че има доста търкания до направата на един хубав козунак", каза Николай Немигенчев от УС на Сдружението за достъпна и качествена храна пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи препоръчителният период на годност на един козунак е в рамките на 2-3 дни, но не защото той ще се развали, а защото ще изгуби вкусовите си качества и ще изсъхне. Немигенчев поясни за Bulgaria ON AIR, че причината козунаците да издържат повече време в хранителните вериги се дължи на факта, че в тях се съдържат множество добавки.

Относно цените на козинаците - диапазонът е много широк. Има козунаци за два лева, има и такива за впечатляващите 100 лева. Според Немигенчев производството на козунак е доста специфично и изисква добро познание, заради това е и по-високата цена. "Цената е важна, тъй като не може да очаквате за 2 лева да си купите нещо и то да бъде уникално. 500 грама козунак е напълно нормално да струва между 20 и 30 лева", каза още Немигенчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase