Снимка БГНЕС

"Готов съм да поема поста на външен министър, но имам едно голямо разочарование от ПП-ДБ. Логиката на техните изказвания до момента следва изцяло логиката на президента Радев - не можело зам.-председател на партия да бъде министър. С промените в Конституцията, по настояване на ПП-ДБ, служебният кабинет вече зависи напълно от парламента. Премиерът трябва да търси подкрепа именно тук”, коментира предложеният за служебен външен министър Даниел Митов.

"Г-н Главчев се обади първо на мен. Аз съм се консултирал с председателя на партията, няма да взема решение, без да изговоря това с него. Получих пълна подкрепа от г-н Борисов", уточни Митов, цитиран от "Дарик"

По думите му Главчев не е могъл да се сработи със Стефан Димитров и е търсил възможност да гарантира ясна външна политика.

"Ако президентът се съгласи, ние ще кажем, че ГЕРБ носят отговорността във външно министерство. Това ще е тест за неговата геополитическа и външнополитическа ориентация", подчерта Митов.

Депутатът коментира още, че ако се забави назначаването на външен министър, ще се забави подготовката на изборите в чужбина.

В понеделник министър-председателят Димитър Главчев инициира промени в персоналния състав на служебния кабинет. В предложението до президента Румен Радев премиерът предлага Стефан Димитров да бъде освободен като министър на външните работи и поста да заеме Даниел Митов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase