Снимка: Roland Steinmann от Pixabay

Нашествие на опасни гъсеници предизвиква тежки алергични реакции. Насекомото борова процесионка предизвиква още задушаване, а понякога и смърт. Опасна е не само за домашните любимци, но и за децата, алармират специалисти. За последните няколко седмици има сигнали в социалните мрежи на стопани, които са загубили кучетата си след фатална среща с опасната гъсеница.

Опасната гъсница вкара малко дете от Кюстендил в болница. Майката казва, че детето е настъпило гъсеницата. Посъветвали я да измие обувките. По тялото на детето се появява обрив и родителите решават да го заведат в “Пирогов”. От там лекарите обяснили, че това е алергична реакция.

Алергологът д-р Тихомир Мустаков обяснява, че телата на боровата процесионка отделят два алергена - чрез власинките и телата.  По думите му при среща с опасното насекомо половината хора образуват алергична, а другата половина – токсична реакция. При алергичната реакция имаме участие на антитела, докато при токсичната ефектът е директен, биохимичен.

Специалистът алармира, че ако домашен любимец оближе насекомото, може да се стигне до некроза на езика му, до задух и смърт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase