Кампанията “Ако съдим книгата по корицата” е насочена към смисъла от познаването на основния закон в България - Конституцията. Това дава повод да бъдат изработени нови корици на закона.

"От самото начало, когато започнаха разговорите за корицата, в съзнанието ми се оформи желанието да направя интерпретация на герба на България. Той е дело на дизайнер, когото аз много ценя - Кирил Гогов и това беше като предизвикателство за мен да го направя. Аз направих експерименти не само с един фон, а и с различно осветление", заяви художникът Капка Кънева в студиото на "България сутрин".

Добромир Джуров от фондация ФАРА смята, че дизайнът е от огромно значение за привличането на внимание върху една книга.  "В края на миналата година проучване казва, че близо 90% от българите не се интересуват от промените в Конституцията. Затова си казахме дали не можем да направим нещо по въпроса. Поканихме 7 различни артисти да дадат своя интерпретация за корицата. Смятаме, че чрез опаковката ще привлечем повече хора. Дизайнът винаги привлича окото първо", допълни Добромир Джуров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Работата по корицата отнема на Капка Кънева няколко дни. Всичко по нея е направено ръчно. "В самия проект една от кориците е направена с изкуствен интелект. Различно време отнема работата. Аз направих доста голям проект на герба. Няколко дни плътно работих по него. Нямам страх от изкуствения интелект. Неговото въвеждане ме кара да ценя работата си и ръкотворството. За мен е много интересна различната реакция на колегите", коментира тя.

Добромир Джуров отбелязва, че по проекта са работили едни от най-популярните имена, правили корици. Чрез техния поглед всеки може да избере любимия облик на Конституцията и да се запознае с нея. "Ние искахме наистина да видим този техен необременен поглед. Смятам, че всеки ще може да намери любимата за себе си корица. Живеем в дигитален свят. Ние си позволихме да запишем Конституцията и на аудио формат, така че ако някой не иска да я прочете, да може да я слуша. Конституцията не трябва да е нещо далечно, което хората не разбират", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase