Снимка: БГНЕС
fallback

Нова методика за изчисляване размера на таксите за издаване на българските лични документи предвижда МВР. С нея ваденето на документи за самоличност ще поскъпне драстично. Ако правителството одобри промените, услугата вече ще струва почти двойно повече - 30 лв., вместо досегашните 18 лв. за хора между 18 и 70-годишна възраст. Това е цената за обикновена услуга. За поръчката с бързо или експресно издаване на документ цените се удвояват и утрояват.

За първо издаване на лична карта на лицата от 14 до 16 години следва да се запази сега съществуващата преференция за безплатно издаване и при трите вида обикновена, бърза и експресна услуга. Непълнолетните, които са изгубили картата си, пък ще плащат 21 лв. за ново издаване вместо досегашните 13 лв.

Както и досега лична карта на българските граждани от 14 до 18-годишна възраст се издава със срок на валидност 4 години, а на навършилите 18-годишна възраст - със срок на валидност 10 години.

Предвижда се и друга промяна в Закона за българските лични документи, с която ще отпадне възможността за издаване на безсрочни лични карти. По искане на лицата, навършили 70-годишна възраст, може да им се издаде лична карта със срок на валидност 30 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Драстичният скок на

преди 4 седмици

Цената е въз основа на физическият и психически тормоз при издаването на лични карти от страна на служителите.Това е много тежък труд .Трябва да им плащат и вредни и после да ги пенсионират първа категория.Направо ми е бедна фантазията как издържат на такъв зверски психологически натиск.Ужас!При издаването на всяка лична карта,служителят работи с клавиатурата 15 секунди дори и повече.

29

Гост

преди 4 седмици

Еееех ,нали решиха от 2025г.ще се вдигат заплати на военни ,после ,на полицаи за да не изостанат ,после пак на военни ,и все така ще се надпреварват,защото видите ли и едните ,и другите имаме силни синдикати.И се подготвят да дерат Ама чакайте ,и културните дейци и те със синдикати ,И изобщо накъдето и да се обърнеш в държ.сектори,все със синдикати ,и все малко вземат,и все не им стигат,и все реват ,Масата чакат на,, бездънната яма,,наречена ,хазна,Един произвежда 10 чакат да лапат от хазната

28

Анонимен

преди 4 седмици

Ама ,как чак сега се сетихте за драстично увеличение на цените за документите !?Телеф.оператори ни щавят ,вече от доста време ,банките ,и те,.И всички с един и същ довод ,,Във връзка с отчетената инфлация от НСИ ,ей така самоволно ви вдигаме таксата за туй ,за онуй.Яснооо ,производство няма ,пък стандарта се вдига ,таксите се вдигат ,заплатите се вдигат (изкуствено)само за някои!Ами остава ни ,само да си честитим по често по високи цени на всичко .Да ни е честита изкуствената инфлация!!!

fallback