Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
fallback

Рисковете за българската икономика от ескалацията на конфликта в Близкия Изток и атаката на Иран срещу Израел са по-скоро косвени. Този конфликт за щастие е далеч от нас и ако не прерасне в Трета световна война, при нас нещата ще останат до голяма степен спокойни. Това каза д-р Димитър Събев, икономист от Институт за икономически изследвания към БАН, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

"Косвените щети обаче идват по три направления. Първото е свързано с бежанската вълна, като е възможно натискът през южната ни граница да се засили. Дестабилизацията в региона ще доведе до това".

Второто направление касае цената на петрола, която движи световните цени, добави Събев. Той коментира, че първата реакция, за щастие, е леко понижение. Всъщност петролът вече е отчел рискова премия при нагнетяването на напрежението през миналата седмица и спекулациите за недостиг намаляват. "А може би е затишие пред буря".

 "Българската икономика леко се стабилизира в момента и причината е цената на петрола. В много страни по света това се случва за сметка на засилваща се безработица и рецесия - надяваме се това да не е така и за България".

Третата линия, по която конфликтът с Иран може да ни засегне, е отклоняване на вниманието от конфликта в Украйна, каза анализаторът. "Знаете каква гореща битка се води на няколкостотин километра от границата на България, а фокусът на световното внимание се измества и Украйна остава европейски въпрос. А най-силната страна на Европа не е оръжието", каза гостът.  

Русия получава открехнат прозорец за настъпление в този регион, като това директно се отразява в дестабилизация на България по линия на вътрешната сигурност, по линия на транспорта, туризма, селското стопанство и безброй други, подчерта гостът.

Не съм сигурен, че сега е добро време за понижаване на лихвите от страна на централните банки. Гръбнакът на инфлацията още не е пречупен и има много силни инфлационни очаквания, особено в икономики като българската, където освен обективни фактори, се намесват и много субективни, категоричен бе Събев.

 "Ще изчакаме поне до лятото, дори и до по-късно, преди да видим понижаване на лихвите".

Вечната дилема на модерните финанси е, съгласи се гостът, да не пречупим и гръбнака на икономиката, заедно с гръбнака на инфлацията: "Мисля, че сега ще изчакат преди да понижат".

"Когато обаче говорим за военна икономика, то тя е несъвместима с високи лихви, коментира икономистът. "Тоест, когато има видима ескалация на световните бойни полета, трябва да знаем, че лихвите ще бъдат ниски, а паричната политика ще бъде охлабена".

"Светът стана концерт от апокалиптични прогнози и човек, за да запази здравия си разсъдък, трябва да се дистанцира отчасти от това. Трудно е. От една страна светът е на ръба на пълномащабна война и то междублокова, цивилизационна, световна. От друга страна трябва да се научим да живеем с това и да се мъчим да го променим към мир".

България е облагодетелствана от лошата си демография в момента, изтъкна събеседникът. "Ако не беше така, то вече щяхме да имаме безработица, която сериозно да се покачва".  

По думите му страната ни рядко е била в толкова добро положение. "Българската икономика си взима дъх, засилва се. Хората започват да работят. Изобретателен народ сме. Повишаваме си доходите. Изправяме си гръбнака и в този момент идва отново политическата класа", допълни икономистът.

"Политическата класа в този момент е враг на България и колкото по-малко политика има в този момент, толкова по-добра икономика ще има България. Вредни са постоянните политически дрязги", смята Събев.

Вижте целия коментар във видеото на  Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Анонимен

преди 4 седмици

На 14 април 2024 г. към Израел полетяха 185 дрона, 36 крилати и 110 балистични ракети. Йорданското и израелското ПВО и военни от Израел, САЩ, Англия и Франция ги унищожиха. Изкуственият Интелект остави само 3 ракети да паднат в Израел в пустинята. Отломка нарани 7годишно бедуинче, спасено е. Пострадаха и недисциплинирани, наблюдавали ефекта на Железен Купол и Прашката на Давид ! Израелски системи Стрела 2 и 3 унищожаваха ирански балистични ракети извън земната атмосфера.

29

Анонимен

преди 4 седмици

ако света успее да озапти ЦРУ и върхущката на САЩ всички държави ще живеят по-добре и системата за сигурност по света ще се рестартира и ще стане по-сигурна и справедлива. зад океана идват всички войни , политически далавери и корупция.

28

Олимпий Панов

преди 4 седмици

Украйнците сами са си виновни и сами трябва да се оправят,а не да чакат че някой ще им свърши работа,а те ще си развяват гъската из Европа нагло племе-просяцко.Видя ли експерт в bloomberg tv-всичко е ясно!

fallback