Част от пенсионерите у нас ще получат добавки за Великден. Други обаче ще останат без такива, защото пенсиите им са по-високи. Справедливи ли са добавките от 100 лева за най-бедните пенсионери? Въпросът скара депутатите.

Магдалена Йорданова е с 42 години трудов стаж, като е работила като счетоводител в селското стопанство. Въпреки че е с онкологично заболяване и с ниска пенсия, тя няма да получи 100 лева за Великден, тъй като доходът ѝ е с 30 лева над линията за бедност.

Още по темата
"С онкодобавките взимам 560 лева пенсия. Пенсиите доникъде не стигат, изключително са малки парите. Виждате какви заплати взимат в Народното събрание, а народът - как се живее с 500 лева пенсия? Възмутена съм, виждам как растат цените, първото което е, пари за отопление няма как да се съберат - за ток, за дърва, знаете ли каква е цената на кубик дърва", попита Йорданова.

60-годишната Йорданка Илиева от три години е с множество заболявания. В момента е с 97% инвалидност. Тя също не отговаря на условията за великденски бонус, тъй като инвалидната ѝ пенсия надвишава с около 20 лева допустимия праг.

"Направих онко на кръвта, после направих два стабилни инфаркта, три стента, щитовидна, диабет, няма заболяване, което да го нямам. 550 лв. с ТЕЛК. Първо съм на квартира, второ, лекарствата ми са 100 лева. Ако не е детето ми да ми помага, няма да мога и лекарства да си купя", сподели Илиева.

"Това са хора, които получават пенсии, в размер по-нисък от минималния доход за бедност в страната - 526 лева, и всеки, който получава до този размер, ще получи добавка", обясни директорът на РУСО - Велико Търново Петя Йорданова.

По данни на НОИ добавки ще получат почти една четвърт от българските пенсионери. Парите, които ще бъдат необходими за тях, са 59 млн. лева.

Вижте повече в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase