Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пазарът на електроенергия в България отбеляза първите си продължителни нулеви и отрицателни цени на тока през уикенда, като основната причина е топлото време и обилното слънцегреене. Това коментира проф. Валентин Колев, председател на Българската браншова камара на енергетиците (ББКЕ), в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Това не е аномалия - това е нормален процес при положение, че голям процент от генериращите мощности са нерегулируеми. Причината за нулевите цени са недобре представените графици от страна на производителите на електрическа енергия, особено от фотоволтаици... Ако тези графици са правилно прогнозирани от производителите, търговците ще се свършат работата с балансирането на системата."

Инсталираните фотоволтаици в България са между 3150-3200 мегавата, като в сегашните метеорологични условия може да се генерират над 2500 мегавата, което е повече от АЕЦ "Козлодуй, каза Колев. Заради свързаността си с европейския енергиен пазар, ненужната енергия може да се изнася към пазари, стига да има търсене на тези пазари.

В момента има предварителни договори за присъединяване на над 8000 мегавата, като е сигурно че до края на 2024 г. ще влязат в действие поне 1000 мегавата от фотоволтаици, каза Колев и добави, че ситуацията с нулевите цени може да охлади инвеститорския интерес.

В коментар за бъдещето на базовите мощности Колев каза, че такива като АЕЦ са нужни за развитието на ВЕИ и България трябва да реализира проекта за два нови блока в АЕЦ "Козлодуй". Въглищните ТЕЦ-ове ще ще прекратят дейността си по чисто финансови причини, тъй като няма да могат да се конкурират с евтината енергия от ВЕИ и АЕЦ, добави той.

При настоящите цени няма да има проблем да има пълна либерализация на пазара на ток, каза Колев. "Спрямо миналогодишните среднопретеглени цени на Българската независима енергийна борса "Ден напред" януари до март, цените тази година са с 40%-50% по-ниски. За март среднопретеглената цена е 120 лв/mwh, в момента за битовия сектор е 111 лв/mwh", така че увеличението за битовите потребители ще бъде около 4%-5%, каза той.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase