Снимка: БГНЕС
fallback

Административният съв в София отказва да върне на ЦИК флашпаметта от машините за гласуване. Това стана ясно от заседание на Централната избирателна комисия.

Причината - делото за изборите от кметския вот, по което Ваня Григорова внесе жалба. Процесът продължава на 26 април. До тази дата експертите трябва да предоставят данни за още няколко флашки, които до момента не са намерени.

Съдът назначи експертиза на всички протоколи на секционните избирателни комисии. Те трябва бъдат съпоставени с паметите на машините и да бъде направено сравнение в колко от тях има числови разлики между записано и преброено.

На заседанието днес Росица Матева, зам.-председател на ЦИК заяви, че флашките са необходими, за да може да се организира нормалното протичане на предстоящите избори на 9 юни. В противен случай организацията ще е затруднена и ще се наложи да се купуват допълнителни флашки.

Днес от ЦИК решиха да изпратят ново писмо до съда, в което да напомнят за промените в Изборния кодекс, че от 2022 г. изборните резултати не се извличат от флашките и отново настояват за тяхното връщане.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Флашките

преди 1 месец

Са излишни. Машинката си има памет. Тази памет копира протоколи. Протоколите задължително се сверяват с отрязъците. И никакви хартиени бюлетини, никакви флашки. Колко е просто. И не съм го измислил аз.

9

Анонимен

преди 1 месец

До 6 лъжеш нагло лъжеш неприятно лъжеш досадно една и съща песен лъжеш флашките на софийските избори са манипулирани и изборите ще се класират 6 лъжеш ей тъй за спорта само че кого себе си 6

8

Анонимен

преди 1 месец

Без ала бала без мадуровките без кодовете на Киро без купуване на депутати от Киро

fallback