Снимка: БГНЕС

Нуждите на армията трябва да бъдат обект на консенсус в обществото, заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Той участва в заседанието на парламентарната комисия по отбрана, на която беше приет проект на решение за определяне на военни формирования и структури за допълнение на въоръжените сили във военно време и за определяне числеността на запаса за въоръжените сили.

"В последните години говорим за рязко влошената среда за сигурност. Последствието за Българската армия е, че задачите се увеличиха много. Имахме COVID-19, мигрантска криза, над 400 души на границата. Натоварването непрекъснато се увеличава.

Некомплектът пряко влияе върху натоварването на личния състав", коментира адмирал Ефтимов. Стремим се да не допуснем да се отрази върху качеството на изпълнението на задачите, добави той.

"Трябва да се вземат мерки. Не искам всяка седмица на бюрото ми да има рапорти от напускащи офицери", заяви адмиралът.

"Обществото трябва да знае, че сигурността не е безплатна. Тя изисква ангажимент на цялата държава, на всички възрастови групи, да бъдат наясно какви са проблемите по сигурността, да бъдат наясно с какво могат да допринесат към тази сигурност", каза още началникът на отбраната, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase