Снимка: Bulgaria ON AIR

Кабинетът "Денков" предаде властта на кабинета "Главчев" с първа рокада по високите етажи. Людмила Петкова назначи за шеф на Агенция "Митници" Георги Димов. Министерският съвет пък поиска от президента да подпише указ за оставката на Живко Коцев от поста главен секретар на МВР.

"Той със сигурност ще го подпише, в това нямам никакви съмнения. Основното обстоятелство от това, което се случва вчера и днес в разгара на този пореден безумен скандал, ще ви кажа, е, че когато в България се настаните във фотьойла на властта, вие започвате да ставате титуляр на всички възможни лостове на властта, които включват и контрабандните канали, които не са се променили от много години", заяви политологът Слави Василев в студиото на предаването "Денят ON AIR".

"В България властта е свързана с много пари кеш. Тези пари кеш отиват във всичките партии, които са сформирали мнозинството в Народното събрание. Тяхната основна цел беше именно да премахнат ръководителите на службите", подчерта Василев.

По думите на политолога Боян Стефанов в политическото пространство лицата са еднакво виновни за напиращите проблеми.

"Тези болки не са от днес или от вчера. Те са от дълги десетилетия и няма да бъдат премахнати, но искам да фокусирам вниманието върху друго. За добро или лошо - не стигат силите на управление, на служби, на правоохранителни органи, този огромен обществен, здравен и демографски проблем да се приключи. В политическото пространство няма чисти и мръсни", заяви Стефанов пред Bulgaria ON AIR.

Според политолога Василев скандалът ще се отрази неблагоприятно върху "Продължаваме промяната" - "Демократична България" на предстоящите избори и е възможно дори да се вдигне електоралният дял на "Възраждане" и "Има такъв народ". Василев отбеляза, че ако президентът Радев не се впусне в "политическата битка", България трудно би поела по нов курс.

Стефанов обаче изрази мнение, че не е коректно да се използва президентът за опозиция на управляващото мнозинство.

"Защо трябва държавния глава да го поставяме в еднакъв порядък с тези политически лидери? Ролята на държавния глава е различна. Ако президентът бе така необходим лидер и е необходимо да се впусне в битка, защо не го беше направил? Позицията на държавния глава не е легитимната позиция, за да се впуснеш в парламентарно партийна битка. Ако кажеш аз искам властта - яви се на парламентарни избори. Страната е парламентарна република. Не е коректно да се използва офиса на държавния глава и да се нарича опозиция", категоричен бе Стефанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase