Снимка: Reinhard Thrainer от Pixabay

Страната ни е първенец по чупене на рекорди с повишаване на цените. По годишно поскъпване на месото ние сме водеща държава с 8,2% ръст на цената. Средният в Евросъюза е само 3,3 на сто, а за държавите от еврозоната - 3,1%, сочат данни на Евростат.

Всички видове месо, които се консумират у нас, поскъпват, но най-много се усеща при агнешкото и свинското. От средно 11,98 лв. за килограм вратни пържоли преди една година те вече струват 13,16 лв., което е с 9,84% по-скъпо. За сравнение, средният процент поскъпване на същото месо в ЕС е само 5,7%. При агнешката плешка ръстът на цената у нас е още по-голям - 10%, сочат данните на Евростат. В ЕС обаче е само 4,5%.

Телешкото и говеждото също гонят рекорди. Преди една година телешкото за готвене в България е струвало с 5,6% по-евтино, докато в ЕС цената е била само с 3% по-ниска от сегашната. В много ост страните в ЕС най-консумираното месо - пилешкото е намаляло с 1,6%. При нас замразеното пиле, което до миналата година струваше около 7,90 лв., вече масово е 8 лева.

Всъщност има две държави в Европа, в които и сега поскъпването на месото е по-високо, отколкото в България, но те не са членки на ЕС. Едната е Турция, където месото е със 100% по-скъпо в сравнение с миналата година. Другата е Сърбия, където месото е поскъпнало с 9%. Но в Северна Македония годишното поскъпване е само 0,9%.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase