Снимка: Bulgaria ON AIR

ВКС разпореди специалният прокурор Талева да поеме преписката по сигнала на Денков срещу Сарафов, а правителството предлага Живко Коцев да бъде освободен от поста главен секретар на МВР.

"Това беше най-очакваното от днешния ден. Можех да се обзаложа, че още след клетвата на правителството, новият стар вътрешен министър чрез Министерския съвет ще поиска смяна на главния секретар. Знаем, че има и обвинение към шефката на Агенция "Митници". Пипа се много бързо, пипа се в рамките на часове, а не на дни, какъв залог стои зад това - отделен въпрос", каза адвокат Велислав Величков в студиото на "Денят ON AIR".

Според него е интересно кой е организирал срещата на Живко Коцев в кабинета на Сарафов.

"Интересно е защо е имало две срещи в един ден - първо преди Живко Коцев да си подаде оставката като главен секретар, а втората след като вече си е подал оставката. На следващо място е интересен и съставът на срещата. Освен главният и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, присъства и шефът на Антикорупционната комисия Антон Славчев. Такъв състав на такава среща никой закон не допуска", допълни адв. Величков в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му, ако Живко Коцев е извършил престъпление, той няма място като таен свидетел.

"Ако се твърди за организирана престъпна група, в която той е взел участие, би трябвало той също да е привлечем като обвиняем. Ако е направена тази среща и му е предложена сделка - свидетел вместо обвиняем, но си подаваш оставката - това е престъпление. И то главният прокурор въобще няма място на такава среща. Това е в компетенцията на Софийската градска прокуратура, какво прави главният прокурор на тази среща? Ако написаното за тази среща е истина, за мен има данни за извършено престъпление от главния прокурор, би следвало Прокурорският съвет да обсъди дали да не го отстрани от длъжност, докато това разследване продължи", подчерта адвокатът.

Той е категоричен, че е важно дали тази, или другата седмица Живко Коцев ще се сдобие с процесуално качество и какво ще бъде то.

"Ако наистина той е толкова добре запознат с действията на тази група и са извършени тези неща, то би следвало да бъде привлечен като обвиняем, а не като свидетел. Още повече с институционалното качество, което той е имал, той е можел да прикрива извършени престъпления. Всички това трябва да се изясни с доказателства от прокуратурата. Трудно доказуемо е, но са използвани СРС-та - разговори, може да е имало проследяване", коментира Велислав Величков.

Според госта всичко случило се е по политически причини: "Оказа се, че Калин Стоянов също познава тези хора - контрабандистите, за които става въпрос, дори преди Живко Коцев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase