Снимка: БГНЕС

Пак ли ще има Народен съд за най-успешния кмет на София инж. Иван Иванов? Този риторичен въпрос зададе проф. Вили Лилков, общински съветник от Синя София в Столичния общински съвет, пред bTV. Той е сигурен за себе си, че ще има паметник на инж. Иван Иванов.

Инж. Иванов е кмет на София в периода от 25 май 1934 до 9 септември 1944 г. (10 години, 3 месеца и 15 дни).

Лилков обясни, че още през 2011 г. е внесъл доклад за построяване на паметника. Тогава Столичният общински съвет, доминиран от ГЕРБ, гласувал "За", определило се място за паметника до метростация "Васил Левски", а след това се провели 4 неуспешни конкурса.

Накрая, на петия път, бил спечелен конкурсът и скулптурата е почти готова. Проф. Вили Лилков добави, че през 2016 г. организацията на евреите в България го поканили на разговор, за да изяснят въпроса с паметника на инж. Иван Иванов.

Проф. Лилков се позова и на документи, в които е записано, че няма основание да се твърди, че инж. Иван Иванов е извършил някакви престъпления. "80 години по-късно правим втори Народен съд и не можем да го допуснем. Паметник на инж. Иван Иванов ще има независимо от инсинуациите за опетняване на неговата памет", отсече общинския съветник.

Максим Делчев, председател на Централния израелтянски духовен съвет, се обяви против поставянето на паметник на бившия кмет, тъй като той е бил човек, който има редица моменти в биобрафията си, които са недопустими, за да бъде един от символите в София.

Наименуването на булеварди на фашистки и нацистки лидери, посещаването на рождения ден на Хилтер заедно със съпругата му не е приемливо за Централния израелтянски духовен съвет. Дали не трябва да се избере друга личност, която да има паметник в София, запита Делчев.

Той призова общинските съветници да помислят какъв паметник искат да има в София. Лилков обаче го обори с документи дори от Народния съд, че Иванов е оправдан за поддръжка на хитлеро-фашизма.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase