Снимка Пиксабей

Колко ще ни излезе тази година великденската трапеза? Естествено, всеки пазарува според джоба си. Но традицията трябва да се спазва и непременно на трапезата да има агнешко месо.

Охладеното агнешко месо, родно производство, тази година отбеляза ценови рекорд в Пловдив, пише „Марица“. Месец преди Великден и Гергьовден в търговска верига го пуснаха срещу 32 лева за килограм.

Това обаче е „евтиния“ на фона на космическата цена от 96,69 лв. за килограм агнешки френч рак. Златното парче е част от асортимента на фирма за търговия на едро с храни с няколко склада в страната, включително и под тепетата.

Френч ракът представлява цяла мръвка от централната част на филето, с малко ребра, а заготовката е по френски тертип. Същата фирма продава и цели агнета, агнешко месо и субпродукти с различен произход.

Освен български има и внос от Македония, Испания, Нова Зеландия, Ирландия и Гърция, като повечето меса са замразени, но цените са далеч по-приемливи. Цяло агне родно производство е 23,99 лв./кг. Замразеният агнешки бут от Нова Зеландия е по-евтин в сравнение с македонския, съответно 19,90 лв./кг  и 22,20 лв./кг.

От Националната овцевъдна и козевъдна асоциация са категорични, че отново има спекула с агнешкото месо по веригата производител-прекупвач-търговец, което изкуствено завишава крайната цена. По данни на браншовиците тази година изкупната цена на живото тегло на агнетата от фермата е между 8 и 10 лв. без ДДС за килограм.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase