Снимка: БГНЕС

По повод Международния ден на ромите - 8 април, поздравявам всички представители на ромската общност, заяви председателят на ДПС Делян Пеевски, цитиран от пресцентъра на партията.

"На днешния ден честваме културно и езиково многообразие на ромите, които са неизменна част от националната ни история, настояще и бъдеще.

Мисията на ДПС е да отстоява правата и свободите и да работи за хората, без значение от тяхната етническа принадлежност, религия и социално положение.

Заедно трябва да изградим култура на подкрепа и приобщаване и да отдадем почит на приноса на ромите към нашата национална идентичност. Съхранявайте своите традиции и обичаи, заедно можем да постигнем общество на толерантност и взаимно уважение.

Затова нека с увереност и постоянство в постигането на целите на политиката на интеграция - повече образование, повече здравеопазване, повече сигурност, да работим за по-доброто бъдеще на нашите деца. Уверявам ви, че ДПС няма да отстъпи от тази своя отговорност. Пожелавам на всички роми в България здраве, благоденствие и късмет", заявява Пеевски.

Международният ден на ромите се отбелязва се от 1990 г. по предложение на Международната организация на ромите "Романи юнион" от 4-ия Световен конгрес на ромите в Серок, Полша. Годишнина е от първия световен конгрес на ромите (7-12 април 1971) в Лондон, Великобритания, на който са приети ромското знаме и ромския химн. В България се отбелязва от 1991 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase