Снимка: БГНЕС

Тайник с оръжия на членове на "Хамас" е открит в България по сигнал на германската полиция след извършени арести в Берлин и Ротердам, пише германският вестник "Шпигел", цитиран от Dir. Според изданието с тях е трябвало да бъдат извършени нападения срещу еврейски религиозни сгради в Германия.

До разкритието се е стигнало, след като преди Коледа криминалисти в германската столица и нидерландския град Ротердам са задържали четирима мъже - заподозрени членове на палестинската групировка.

По време на разследването, Федералната служба на криминалната полиция (BKA) е открила снимки на няколко пистолета, пълнители и други части от оръжия в мобилния телефон на един от мъжете. Първоначално следователите подозирали, че оръжията са скрити в Полша, тъй като няколко от заподозрените пътували до централноевропейската държава многократно.

Впоследствие обаче цифровите следи в снимките са отвели разследващите до място в Южна България, където огнестрелните оръжия са били заровени в найлонов плик под дърво. Българската полиция вече е успяла да конфискува оръжията, някои от които са били ръждясали.

Според германската полиция четиримата мъже са получили заповед от военното крило на терористичната организация в Ливан да намерят подземен тайник в Европа. Разследващите от Карлсруе смятат, че задържаните е трябвало да пренесат скритите оръжия в Берлин, за да ги държат готови за евентуални атаки срещу еврейски институции.

По неофициална информация арестуваните са двама палестинци - на 41 и 45 години, като и двамата са родени в Ливан, както и 34-годишен египтянин и 56-годишен нидерландец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase