Снимка БГНЕС

Срещу началника на агенция Митници Петя Банкова има повдигнато обвинение, съобщи нейния адвокат Аделина Натина, която напусна сградата на Пето РПУ.

Обвинениято е за участие в организирана престъпна група заедно с още 3 лица. Адвокатът уточни, че Банкова не познава участниците в тази група. Банкова вероятно ще бъде задържана за 72 часа, като предстои мярката ѝ да бъде гледана в Съда, допълни адвокатът.

Служители на КПКОНПИ са споделили в неформални разговори с Натина, че днес а е бил извършен обиск в дома на главния секретар на МВР Живко Коцев, който подаде оставка от поста.

Според Натина повдигнатото обвинение е пълно с фактологични грешки.

Аз поръчки за мачкане на хора не изпълнявам. Ако има да се свърши някаква работа – ще го направя, но поръчки не изпълнявам. Това казала Петя Банкова на адвокатката си Аделина Натина.

В момента г-жа Банкова не е задържана официално. Изчакваме да се вземе решение какво ще се случи с нея. Има процесуални начини едно лице да бъде в определено помещение, без да бъде задържано. Това заяви адвокатът на шефката на агенция "Митници" в студиото на Би Ти Ви.

Вчера Банкова, заместникът ѝ Людмил Маринов и още петима души, сред които двама бизнесмени от Хасково и митничари, бяха отведени за разпит.

И двете не знаели кои са другите задържани и за какво става дума. Обиски както в дома, така и в офиса на Банкова е имало. Търсени са пари, но не са били намерени. "Една стотинка не е иззета", каза Аделина Натина. Взети са обаче служебни документи и лични бележки, курсовете за чужди езици на Банкова, както и договор на съпруга ѝ за потребителски кредит.

В иззетите от офиса служебни документи шефката на агенция "Митници" е имала написани лични бележки за разбиването на действащи канали за наркотици и други корупционни дейности - събиране на подкупи по гранични пунктове.

"Това е човек е с високи морални качества. Г-жа Банкова направи за себе си личен анализ. Имаше данни, които са само начални, а не са доказателства, че кокаинът, който наскоро беше иззет в много големи количества в Бургас, парите от него щели да се използват за купуване на изборите. Това са първоначални данни, но някой се погрижи тя да не си свърши работата докрай", каза още адвокатката й.

Засега Петя Банкова не е разпитана и се води свидетел. Действията вчера обаче не били съгласувани с прокуратурата на Република България, вече е докладвано и на Софийска районна прокуратура, заяви Натина.

Аз поръчки за мачкане на хора не изпълнявам. Ако има да се свърши някаква работа – ще го направя, но поръчки не изпълнявам. Това казала самата Петя Банкова на адвокатката си. По думите на Аделина Натина тези поръчки идвали от ръководството, а шефката Банкова е напуснала заради шефа на ДАНС Пламен Тончев.

От това, което тя ми сподели, когато е била служител на ДАНС, е че била принуждавана да извършва дейности, които по нейна преценка не съответстват на закона. Не ѝ е известно дали е подавала сигнали по случая. Затова било и командироването ѝ в Благоевград - защото не искала да изпълнява поръчки.

Натина определи Петя Банкова като "човекът, който винаги е имал най-силна воля и нетърпимост към корупциите".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase