Месец преди Великден, ГЕРБ и ДПС предложиха по 75 лева да получат пенсионерите под линията на бедност. Тази мярка ще струва около 40 млн. лева. Против идеята се обяви финансовият министър в оставка Асен Василев. По думите му с еднократни помощи не се решават проблемите на пенсионерите.

"Темата за добавките е стара. Още през 2003 дадохме първите добавки. Винаги е имало проблем с обществената комуникация. Нарича се добавка към пенсията, но не е такова. То е социално плащане, помощ на държавата към хората в пенсионна възраст. Добре е, че се прецизира през последните години - помощта не трябва да е еднаква за всички", коментира бившият социален министър Христина Христова в студиото на в "България сутрин".

Събеседникът ѝ - икономистът д-р Юлиан Войнов, уточни, че в момента нямаме 40 млн. лв. и няма яснота дали ще ги има до края на годината.

"Очаква се да постъпят на база на изпълнение или преизпълнение към момента. Ако има икономически сътресения, може да се увеличи безработицата като допълнителни плащания. Няма яснота. Това, което каза министърът - човек, ако има разлика от 1 лев под 526 и над 526 лв., означава, че единият ще вземе с 8-10% повече, докато другият ще остане със същата пенсия. Социално това не е добър подход", обясни д-р Войнов пред Bulgaria ON AIR.

В социалните плащания има явление, наречено "синдром на границата", стана ясно от думите на Христова: "От гледна точка на справедливостта - трябва да има доходен критерий.

Според д-р Войнов в момента се разчита само на вътрешни трансфери в бюджета на НОИ.

Добавките трябва да бъдат разглеждани и на фона на "огромния дефицит" за пенсия, който имаме, напомни бившият социален министър. Д-р Войнов от своя страна отчете като проблем това, че парламентът изземва функциите на Министерството на финансите.

"Проблем с пенсионните системи има в целия ЕС. Те са на основата на два фактора. Единият е демографската ситуация. Ние не можем да преодолеем сивата икономика напълно. В последните 5-6 години имаше много административно-партийно-политическо вмешателство за промени в пенсионната система", заяви Христова.

540 000 души ще посрещнат Великден под линията на бедност, сочи статистиката. По думите на бившия социален министър с политики държавата може да облекчи хората.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase