Снимка Пиксабей

Предизборното наддаване за пенсионерите продължава. След като вчера ГЕРБ-ДПС внесоха законопроект за великденски добавки, днес това направи и "Възраждане". Тяхното предложение е 100 лева за всички пенсионери, което ще струва 204 млн. лв.

ГЕРБ-ДПС вече предложиха 75 лева, но само за пенсионерите под линията на бедност, т.е. тези, които получават под 526 лв., като според Деница Сачева става дума за около 534 хиляди възрастни. Това ще струва 40 млн. лв.

Снощи финансовият министър в оставка Асен Василев даде брифинг, на който каза, че такъв излишък в бюджета на държавното обществено осигуряване няма и великденските добавки могат да създадат риск за плащането на юлското увеличение на пенсиите, което е с 11%.

"Възраждане" имат още едно скандално предложение - вноските за задължителната втора пенсия на родените след 1959 г. да се удържат от универсалните фондове от 1 април до края на годината. Това, според хората на Костадин Костадинов, ще осигури пари и за коледни добавки, освен това ще "спести около 1 млрд. от държавния бюджет за 2024 г.".

Двете оферти ще се гледат днес на заседание на социалната комисия, което означава, че още утре парламентът може да приеме една от тях наведнъж на първо и второ четене.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase