Снимка: БГНЕС

Проблемите с хартията са обективни и не зависят от нас. Това каза Веселин Тодоров от “Сиела Норма” пред Нова ТВ. “Печатницата на БНБ е изпълнила договора, доставили са необходимата хартия. При последните два вота имахме много сериозни проблеми с нея. Тя не съответстваше на изискванията на производителя, принтерите се повреждаха.

Тодоров допълни, че 15 април е последният срок, за да се впише спецификация на обществената поръчка за машини за избори 2 в 1. "Ще има нова спецификация в новата обществена поръчка, според която трябва да са посочени правилните параметри в милиметри и грамове".

"Флашките остаряха прекалено много, за да са надеждни вече. Не трябва да ги сравняваме с тези, които използваме в ежедневието. Дори един сектор в тях да има повреда, спират да работят. Има запитване към производителя и се надяваме да бъдат закупени нови флашпамети. Хеш функцията гарантира, че във всяка машина има едно и също нещо. Чрез флашките пък може да се провери какво е станало в нея. Има много защити, които няма как да се пробият по пътя между СИК и РИК", категоричен е той.

Стоил Цицелков от Обществения съвет към ЦИК посочи, че обществото не е изчистило проблемите, възникнали при предишния вот. Един от тях е лошото обучение на кадрите. Цицелков допълни, че администрацията е на партийно-квотен принцип, членове на СИК може да се сменят в деня на изборите. Проблемите с флашките и размера на ролките са предвидими.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase