Снимка: Dariusz Sankowski от Pixabay

Google Maps разработва нова идея, с която ще се опита да се бори със задръстванията. Това ще е и опит за намаляване на разходите за гориво и енергия. Новото приложение ще може да преценява и каква е подходящата скорост, с която да шофираме.

Основната идея на концепцията е, че така ще се направи опит да се избягват задръстванията. Също така чрез нея ще може да се намали вероятността за създаването на т.нар. „призрачен трафик“, при който понякога се образува задръстване на пътя, без да има видима причина. Няма катастрофа, няма светофар или друг проблем, но има задръстване. Този феномен се получава, когато някой намали твърде рязко, но не спре.

Google Maps ще се инсталира на мобилното устрийство и към реален момент ще споделя информация за трафика. Нов алгоритъм ще може да следи скоростта на движение на автомобилите по един и същи път и ако засече внезапно намаляване на скоростта без причина, ще преизчислява препоръчителната скорост за всички останали.

Така колите ще могат да намалят малко, но без да се стигне до спиране и образуване на задръстване. Разбира се, за да сработи всичко това, има един много важен фактор – шофьорът да се съобрази със съвета на приложението, а не да го пренебрегне.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase