Снимка: БГНЕС
fallback

През последната година банките са вкарали над 3,7 милиарда допълнителен ресурс за жилищно кредитиране. Това коментира икономистът Лъчезар Богданов. Според него банковият кредит за покупка на жилище е полезен инструмент.

По думите му БНБ е увеличило изискването за собствен капитал на банките, както и процента за задължителните минимални резерви. „Това означава, че е увеличен резервът, който банките трябва да държат, без да отпускат кредит. Въпреки това има 22% ръст на годишна основа на кредита, отпуснат за домакинствата”, каза Богданов в ефира на Нова Нюз.

В момента бизнес и домакинства държат висок свободен ресурс в банковата система на депозити. Богданов допълни, че те са склонни да ги държат и без да получават лихва. “Това дава свеж ликвиден ресурс на банките, който те могат да използват за кредитиране при ниска цена”, каза още икономистът.

По отношение на влизането на България в еврозоната Богданов уточни, че вероятно ще се окаже, че сме над критерия за инфлация с малко. „Няма да сме го изпълнили. Стои въпросът дали ще искаме втора оценка, която да даде основание за решение”, каза той. „Трябва да имаме разумно и стабилно финансово управление. Да има предвидимост, а дефицитът да се държи в рамки”, каза още Богданов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Анонимен

преди 1 месец

С тия ниски лихвите много разумно, проблема е че после всичко се плаща с лихвите и неустойките.

27

Финансист НОМЕР ЕДНО

преди 1 месец

Финансист номер едно в България, Кокорчо сключи сделка. От нашите партньори ФАЩ ще купим 30,000 свръхмодерни чувала за скромната сума от 100,000 долара на чувал! Това прави 3 милиарда долара! Евтиния! Така ще има как да върнем нашите войски, от където са ни наредили да ги пратим. Разбира се за транспорта ще ни таксуват отделно нашите пратньори от ФАЩ. Но няма страшно, Кокор потвърди че ще е на народни цени, като за партньори!

26

Анонимен

преди 1 месец

Платих на магьосница да направи черна магия на Кокорчо за да спре да тъпче държавата с дългове и да нагъва салами по шведски маси на държавни разноски. Женицата, след като се напъна и почервеня цялата, поклати глава с думите: БОБЪРИТЕ МАГИЯ НЕ ГИ ЛОВИ.

fallback