Снимка: Kris от Pixabay

По данни от доклад на Световната здравна организация около 16% от децата на възраст между 11-15 години са били подложени на тормоз. Най-високите нива на кибертормоз са били наблюдавани от момчетата в България, Литва, Молдова и Полша, а най-ниските - в Испания. „Този доклад е предупредителен сигнал за всички нас да се справим с тормоза и насилието, когато и където и да се случват те”, заяви регионалният директор на СЗО за Европа Ханс Клуге.

Направеното проучване е озаглавено „Здравословно поведение при деца в училищна възраст” и от нега става ясно, че 15% от момчетата и 16% от момичетата са били поне веднъж обект на кибертормоз през последните месеци. Агенцията на ООН отбеляза, че пандемията е променила начина, по който подрастващите се държат един към друг. „Виртуалните форми на насилие от страна на връстници станаха особено актуални след началото на пандемията COVID-19”, пише още в доклада.

11% от момчетата и момичетата съобщават, че са били тормозени в училище поне два или три пъти месечно през последните няколко месеца, в сравнение с 10% преди четири години. „При положение, че младите хора прекарват до 6 часа онлайн всеки ден, дори малки промени в нивата на тормоз и насилие могат да имат дълбоки последици за здравето и благосъстоянието на хиляди хора”, заяви Клуге. 1 от всеки 8 юноши признава, че е упражнявал кибертормоз над други хора, което представлява увеличение с 3% спрямо 2018 г., се казва в доклада.

Константен остава броя и на юношите, участвали във физически бой. Той е 10% - 14% при момчетата и 6 при момичетата. Изследването се основава на данни от 279 000 деца и юноши от 44 държави в Европа, Централна Азия и Канада. На повечето места кибертормозът е достигнал своя пик, когато децата са били на 11 години за момчетата и на 13 години за момичетата.

Според доклада социално-икономическият статус на родителите не оказва голямо влияние върху поведението на децата. Изключение прави Канада, където младежите в по-неблагоприятно положение са били по-склонни към тормоз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase