На 26 март Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за въвеждане на еврото. Документът цели да информира гражданите за процеса на приемане на единната европейска валута в страната. В студиото на Bulgaria ON AIR гостува икономистът проф. Ганчо Ганев, за да разясни повече въпросите, които всички си задават.

"В общи линии законът адресира всички проблеми, с които ще се сблъска страната - цените, банковия сектор и т.н. Основният проблем тук е, че законопроектът се появява късно, това би трябвало да е едно от първите неща, които да се изготвят", заяви икономистът проф. Ганчо Ганчев в сутрешния блок.

"Имаме гаранция, че нашите средства ще бъдат правилно изчислени по този курс. Парите, които имаме в кеш, също ще можем да обменяме без такси за някакъв период. Практиката на страните, които въвеждат еврото, е, че в някои от тях хора избират в нарушение на закона да повишат цените. Няма такова опасение при нас, защото по-голямата част от цените на стоките, които търгуваме в магазините, са европейски и няма как да се вдигнат много", допълни проф. Ганев.

Все още не е ясно дали ще бъде спазен срока 1 януари 2025 г. и България ще замени лева с еврото. "Основният критерий, за който се говори, е инфлацията, която е по-висока от Маастрихтските изисквания. Това не би било проблем, ако имаме функциониращо правителство. Много е важна политическата стабилност и готовност да влезем в Еврозоната. Това е изключително трудно в ситуация на евентуални избори и политически конфликти. Ако беше съставено правителство, тази дата би била реалистична. Сега най-вероятно ще има отлагане и това ще се отрази на икономиката", допълни още той.

Съществуват известни проблеми с доверието спрямо влизане в Еврозоната. “Основната линия на убеждение следва да е в това, че всички страни, приели еврото, се развиват по-добре икономически и опасенията са несъществени. Забелязва се положителна промяна в Хърватия - там се вдигнаха заплатите", коментира гостът.

Според икономиста гражданите би трябвало да могат да инвестират в ценни книжа. Лихвите продължават да бъдат високи, защото бългрите нямат алтернатива къде да инвестират. “Имаше дискусия относно механизъм, който Министерството на финансите трябва да изготви, който да позволи на гражданите да инвестират в ценни книжа. По този начин би се облекчило и финансирането на държавния дълг", посочи още проф. Ганчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase